LA SEUA IMMACULADA CONSTITUCIÓ

Resulta que hui és festa i jo no m'enrecordava, com que visc en el dolce far niente tots els dies són festius. Però encara més, hui és el dia de la Immaculada Constitució (sic), ohhhhh i compleix ni més ni menys que 34 anys, un més que l'edat de Crist. D'aquí dos anys farà els mateixos anys que va durar la dictadura franquista i per a molts tertulians això és símptoma de maduresa democràtica. 

A banda del fet que jo aconsellaria a les cadenes de televisió posar càmeres en els bars i obtindria tertúlies més interessants, a banda d'això per a mi que una Constitució tinga més de 30 anys no és símptoma de maduresa, sinó d'anquilosament del sistema. A molts d'aquests tertulians de plató i demagògia barata se'ls omple la boca prenent com a model la constitució dels Estats Units d'Amèrica, què té 225 anys. On ells veuen solera jo vec un document que regula un país que cap dels seus ciutadans ha tingut la oportunitat de ratificar. Bé anem, llavors.

S'imagineu un país que es governés amb lleis del segle XVIII, creades per un grup d'oligarques amb sabates de tacó i perruques blanques? Gent que confiava cegament en el progrés, què considerava a la gent pobra persones sense dret de vot i de caràcter immadur i infantil, què negava el dret a la llibertat i a la igualtat a la població negra. A mi em faria feredat viure en un país així, per moltes esmenes i pedaços que tinga. Per eixa regla de tres els valencians ja teníem els Furs, sols havíem d'adaptar-lo un poc als temps i voilà una constitució de més de set-cents anys. Si de solera va l'assumpte.

Però per a mi el fet més escandalós és que jo en cap moment he tingut l'oportunitat de votar la constitució, ni jo ni la majoria de gent que conec. Fem un poc de matemàtiques, si la Constitució va ser votada el 1978 i la Llei electoral sols permetia votar als majors de 18 anys, llavors les persones més joves que pogueren votar-la tenen ara 52 anys. Sols els majors d'eixa edat pogueren votar. Molt bé, Espanya és un país envellit i bla bla bla, mirem ara quin percentatge del total de la població espanyola té més de 50 anys. Com podem aleshores esbrinar aquesta incògnita? Hem d'emprar una ferramenta màgica anomenada Institut Nacional d'Estadística. Així podem saber que a data de 2011 la població espanyola era de 47.190.493 dels quals 16.433.716 tenen més de 50 anys. Ara per a descobrir eixe percentatge faré ús de les meus minsos coneixements matemàtics, seguint la regla de tres, aquest percentatge és que tan sols un 34% de la població actual va tindre dret a votar la constitució. Aquest pecentatge hauria de ser menor, perquè també he inclòs persones que tenen entre 50 i 52 anys, així com persones majors de 50 anys què obtingueren la ciutadania espanyola en una data posterior. 

La conclusió és que mentre l'establishment polític i intel·lectual s'esquinça les vestidures per la poca participació ciutadana, la realitat és que vivim en una gerontocràcia i en un sistema que és seu, no nostres. 

Anuari de l'INE on es poden consultar-se les xifres de les què he parlat:  
http://www.ine.es/prodyser/pubweb/anuario12/anu12_02demog.pdf

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL