REAPRENENT EL CASTELLÀ (I)
Qui m'havia de dir, que havia de vindre al
Perú per aprendre castellà.
Al dinar li diuen almuerzo i a l'esmorzar,
lonche (de l'anglés lunch) o tomar la lonchera. Per a escomencar un ja no
s´aclareix, no sap si dinar o sopar. Serà per això que s'ha convingut
enderrocar els horaris de menjar i que cadascú menge el que li parega quan li
parega. Pollastre i fesols a les del matí? Per què no? Per què no?
Tot fora això, per fer la compra cal dur el
diccionari darrere, ja que als fesols els diuen fréjoles, maní al cacau i palta
a l´alvocat. A les bresquilles els ha pegat per dir-los duraznos i si volen
albercocs, demanen damascos. Al moniato han convingut dir-li camote, papa a la
creîlla i canchita a la dacsa. Si la dacsa va en la panotxa, li diuen choclo. Al pebre vermell l'han
batejat com ají i a la soja, soya. Els esclata-sangs i bolets es diuen
genèricament hongos, igual té que cresquen baix d'un arbre que darrere del
vàter.
Per al café, un dolcet. Al bescuit li diuen
queque (de l'anglés cake), el manjar blanco és l'almívar de llet, un chupetín
és una piruleta i per marciano es refereixen al polo de gel. Un sanguche és un
entrepà, però que si té carn de porc (de chancho en dirien ells) es diu
butifarra. A les salsístxes els donen el nom d'hot-dog (pronunciat odoc).
Sobre les begudes, el verb emprat és tomar. Al
suc li diuen jugo, la gaseosa és qualsevol beguda amb gas i una chela és una
cervessa. Un apunt cultural de supervivència (sobrevivencia), la beguda en
qualsevol establiment te la trauen a temperatura ambient, ja siga vi negre com
vi blanc o cervessa. Convé demanar-la helada quan demanes la beguda. Vino
helado, gaseosa helada. Si no, t´ho trauen calent, perqué s´ho beuen així. De
vegades la beguda du tant de temps en el frigidier o nevera, que porta el gel
incorporat.
La chaufa és el plat més típic en els chifa
que són restaurants de cuina xinesa, que per cert són un element més de la seua
gastronomia, tenint en compte que els descendents dels immigrants xinesos
(segles XIX i primera meitat del XX) conformen entre un 3 i un 5 per cent de la
població actual peruana, segons la CIA.
Finalment, si en la vostra primera visita al
Perú vos conviden a una pollada, no patiu, no vos han convidat a cap orgia,
sinó a un pollastre rostit.
I tot això sols referent al menjar. "Que
al pa li diguen pain, pot passar, pero que ja al formatge pretenguen dir-li
fromage..."
Jajajajaja m´ha encantat esta entrada, molt divertida ;)
ResponElimina