UN BRINES EN UN BAGUL.

Després d'una mudança el pitjor és recol·locar-ho tot, roba a l'armari, coses que vas acumulant durant el temps i munts de fulls d'apunts. Quan et disposes a guardar-los tots et trobes amb més apunts de la carrera pendents de classificar. Això és el que m'ha passat mentre intentava guardar tots els apunts del màster en un bagul, això si que és un baul de los recuerdos.

I m'he trobat uns de Brines un d'eixos professors que val la pena tindre, no per la qualitat de les seues classes sinó pel fet que és un absurd rere un altre. Una bona manera de que les seues classes passaren ràpid era transcriure literalment el que deia i voi là una de les classes de Brines que m'he trobat:

[el Brines està indignat per un article de Pedro J. Ramírez en el Mundo]
El senyor Pedro J. què té moltes idees i és molt indocumentat. Lo de Goya que va morir en l'exili, això no ho lleva ningú, no era ninguna xoxà, era pintor de cambra i segueix els lliberals. Els seus títols no es diuen 2 de maig, es diu Afusellaments de Moncloa. Els desastres de la guerra i punt. Era el pintor de cambra de Josep I i punt, com ho havia sigut de Carles IV i com no ho seria de Ferran VII. Fea retratos. Este senyor cita a tots menos a qui tindria que citar. A Joan Mercader ningú el cita. El senyor Pedro J. és un ignorant total. Tots, a excepció de Floridablanca i Jovellanos, perquè estava pres en en en en Bellver, van ser afrancesats, bueno, van ser el que ell diu afrancesats, van pertànyer al bàndol bonapartista i punt, no hi ha més. Tot lo demés són tonteries, bajanaes, estupidees. La senyora Carmen Iglesias és una manipuladora, preceptora dels Borbons lo que no en diu res. El senyor Ramírez és un ignorant.

Això ho va instaurar el senyor Leguina, tot lo que siga festa és bò. Diu que els anglesos ho coneixen com a guerra peninsular. clar, no van a llevar-se mèrits. Tot invenció romàntica. En aquells temps, i fins fa quatre dies els reis no utilitzaven el títol de rei d'Espanya, tot lo demés és franquisme pur, feixisme pur. Tu m'antens? Si mires els titols són: reis de Castella, València, etc. també d'Amèrica, tu m'antens? Com pot parlar de nación española si els primers que no ho eren, eren els reis? Lo demés, ni llibertat ni xufa.

Jo admire molt a Jovellanos i la pintura de Goya, que és la millor del món, en aquell temps. Al País Valencià sòls hi ha un il·lustrat, un tal Vallès, que era de Castelló, de la Pobla de Tornesa. Parla d'autors que no han escrit mai sobre la guerra. Parla d'un especialista del segle XVI però Pedro J ho manipula tot. Tindria que tindre un acte d'humiltat. En aquest país tots saben de filologia i història, tothom és filòleg i historiador. Tots els periodistes s'haurien de reciclar.

Cisneros acusa a l'ambaixador de Ferran, el Catòlic, d'anticastellà. Ferran era rei d'Aragó i punt i això d'Isabel i Fernando, tanto monta, monta tanto és una estupidea. No volen tindre res de saber. La història d'aquesta península és molt rica i no monolingüe. Contaminats i beneïts pel franquisme i el catolicisme i punt. Diuen tantes barbaritats que no poden ser historiadors. Ací abunden els teòlegs i pocs historiadors. Com dien abans, abans pecar que morir. Perdó, vull dir, abans morir que pecar.

Continuant amb el nostre amic Llombart, era autodidacta revolucionari, amb una actitud molt radical. Quan els que manaven no els interessava només que el caciquisme, ni república ni res de res. Però econòmicament era una nul·litat. Vivia a la bohèmia (no el país). El seu deixeble Blasco Ibañez, canvia l'orientació republicana federal cap a un caciquisme de via estreta a qui no li interessava el més mínim l'idioma [...] 

I a partir d'aquí ja vé un reguitzell d'improperis durant dues pàgines contra Lo Rat Penat, Blasco Ibañez i Teodor Llorente ("ixe gran cacicot") perquè el que no se li pot negar és que quan Brines es posava a repartir, plovia per a tots. Recorde altres classes en que aconsellava a les alumnes alletar els seus fills, ens explicava la recepta de l'arròs amb fesols i naps o explicava les seues teories particulars sobre el 23-F.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL