UN GIR PER L'EDAT MITJANA

Hui farem un viatge a l'apassionant món de l'Edat Mitjana, una era fosca, de princeses i dracs o almenys vista així.

S'accepta que l'Edat Mitjana comença amb la desaparició de l'Imperi Romà el 4 de setembre del 476 a migdia. Malgrat que han vessat rius de tinta sobre perqué caigué l'imperi una de les causes podria ser la escasez de todo lo que antes abundaba. Qué és el que abundava és un misteri per als historiadors. Altres apunten que la desaparició de l'Imperi Romà fou deguda a la desaparición del imperio romano. La causa i la conseqüència es fonen en una abraçada obscena. 

Bé és igual, ja hem cantat el te deum per l'imperi, ara passem a la següent etapa, el feudalisme. En qué va consistir? El feudalisme tractava de las creencias, los centros comerciales y otras muchas cosas. També orar bajo la Meca y dar limosna a los necesitados. A algú li ha marcat molt l'islam. Però encara tenim més coses com bovedas elípticas y columnas comparativas...un obispo que se convierte en obispado...una época medieval que sufría mucho la peste negra. Veieu, fou una etapa de la història europea molt diversa.

Encara no ho hem dit tot sobre l'Islam. La religió musulmana consisteix a orar mirando a una pirámide.

Parlar de l'Edat Mitjana és parlar de l'Església cristiana i sobretot dels monestirs, però en què es diferencia un clergue regular d'un secular? El clero regular era una persona. Hem d'inferir que el clergat regular no ho era? Era un vegetal? Un animal?  El clero regular vivía a orillas de los ríos y el secular vivía en el campo. Quina estampa més amfíbia i bucòlica. El clero regular es firme y el secular tiene curvas, sí, unes corbes d'escàndol. El clero regular hacía menos daño que el secular. O el clero vivía a orillas del río Clear. Imaginació al poder. Finalment dues definicions kafkianes del tot: el clero regular es un conocimiento de noble y el clero secular es un reconocimiento de nobleza...el clero regular eran sacerdotes y el secular tenían sacerdotes. La subtil diferència entre ésser i tindre.

Deixem els monestirs i traslladem-nos a les ciutats, món controlat pels gremis. Qué és un gremi? Sí haveu respost que una corporació d'artesans amb un ordenament propi esteu equivocats. Tothom sap que un gremi és el barco vikingo en el que viajó Colón...un premio...un grupo de sacerdotes que rezaban cinco veces...un conjunto de reyes laicos y virreyes.

Parlant ara sobre l'art, quina diferència hi ha entre l'estil romànic i el gòtic? No hay diferencia, solo que uno es más románico y el otro más gótico...El arte románico tenía castillos y el arte gótico también, pero más diseñados. Sembla que la diferenciació la fan els historiadors de l'art per maldat. A vore si ho aclarim un poc més. La diferencia es que son muy diferentes... los edificios góticos tenían forma de media luna...románico significa arte nuevo y gótico arte antiguo medieval.

En fi, ja estem arribant a la fi del nostre viatge. La Peste Negra fou la gran plaga que assolà el continent allà pel segle XIV. A las pocas horas de la infección, murió un tercio de la población europea. Menuda pandèmia, amb raó va traumatitzar les generacions que la patiren. D'on sorgí aquesta malaltia? Fueron unas ratas que atacaban a la gente románica. Quines rates més sibarites, ha de ser per això que al segle XIV s'imposa el gòtic, ser del romànic comportava un gran perill!

Al segle XV els europeus es llancen a descobrir el món. El desig d'aventura? Entre d'altres, alguns opinen que els grans descobriments es degueren a la descubrición (sic) del alcohol. Normal, si a hom li diuen que a l'altra banda de l'oceà l'espera un abisme infestat de monstres, necessita fer-se unes cassalles abans de fer-se a la mar. Una altra causa fou la escasez de alcohol. Ara ja no sabem si l'alcohol fou causa o conseqüència, però sembla que va jugar un paper destacat. Altres apunten causes diferents: ellos eran dueños de todo el pueblo y vinieron los feudos y los botaron y ellos no tenían otra acción que explorar y conquistar el mundo. M'intriguen dues coses, qui són ellos i d'on venien eixos suposats feudos. Finalment, a la pregunta qué dugué els europeus a explorar el món, tenim aquesta resposta críptica: espejos parmauseíticos. 

I molt més en 30 exàmens. Després d'haver llegit esta violació i profanació de la història a mi em fan ganes de plorar en la dutxa i fregar-me amb una esponja d'angilagues ben fort. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL