AL SUD DEL SUD
Vivim en un sistema econòmic que alterna la crisi econòmica amb l'onada inflacionista, de manera que per defecte o per excés perdem poder adquisitiu. Però mentre que per a les crisis trobem anàlisis complexes, en els darrers anys la pujada de preus ve donada sempre per un problema en ics part del món. Les bondats de la globalitat, supose. La qüestió és que ara un conflicte latent de fa dècades ens alleugera més les butxaques. Iemen és un d'eixos casos en què la pèssima gestió colonial o més aïna, el temor a la voluntat popular, dugué a ingerències de tota mena que es traduïren en una divisió del país allà pels setanta, una decisió salomònica que es revesteix d'ironia si tenim en compte que era en Iemen on es trobava el mític regne de Sabà governat per una reina de nom desconegut que fou amant del rei Salomó.
En els 90 el país es tornà a unir i condemnat a l'oblit pels mitjans de comunicació fins que fa poc ha tornat a la palestra. Però ací no vinc a parlar de geopolítica ni de socialisme àrab, tota esta llarga introducció és per a parlar de l'etimologia del Iemen, que és ben interessant.
Encara que no és concloent, una hipotesi fa vindre Iemen de l'àrab اليمن [al-yaman] que vol dir dret, ja que mirant al sol de llevant, Iemen queda a la dreta. Nosaltres diríem que està al sud, però en àrab vindrien a ser sinònims. Així, en aquells temps de divisió, la República Àrab del Iemen era el nord del sud i la República Democràtica Popular del Iemen era el sud del sud.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada