ETIMOLOGIES PERSES (IV) RATOLÍ
El ratolí és un animal que ha conviscut amb els humans des de ben antic, tot aprofitant el menjar que els nostres avantpassats emmagatzemaven. Per això, trobem molts cognats en les llengües indoeuropees. En la branca germànica trobem l'anglés mouse, el neerlandés muis, l'alemany Maus, el suec mus o l'ídix מויז [moiz]. Pel que fa a la branca eslava comptem amb el rus мышь [muix], el serbi-croata миш o l'ucraïnés миша [mixa]. Entre les llengües indo-iranianes tenim el persa موش [muix] i l'hindi मूस [muus], tot i que també és comú el terme चूहा [txuha] i això ens du a la qüestió de com en altres branques hui s'empren altres paraules i el mot panindoeuropeu s'ha desplaçat a altres usos.
En les llengües goidèliques no s'ha conservat, així en gaèlic escocés en diuen luch i en gal·lés llygoden. En grec μυς conviu amb ποντίκι, terme que apareix en el grec bizantí i que originalment es referia a una mostela típica d'Anatòlia o dit també ratolí del Pont μυς ποντίκι. En grec μυς també s'empra per a anomenar el múscul i això ens du a la qüestió de la branca llatina.
En les llengües romàniques pareix que sols l'occità mirga ha conservat el sentit del llatí mur, mentre que per a designar els ratolins es fan servir altres mots com rato en portugués, ratón en castellà, topo en italià, souris en francés, șoarece en romanés, surci en sicilià, o zorz en aragonés. Veiem que unes llengües han fet un derivat del llatí rata, talpa o sorex tres tipus diferents de rosegadors.
Això no vol dir que no tinguem cognats en valencià. Per exemple, com en grec la paraula múscul i dos derivats més, muscle i musclo. A més a més, hi ha altres animals com el busarany (de musaraneus), el mosseguello, muricec, muriac, voliac o rata-penada (de muris caecus), la marmota (de muris montaneus), la mostela (de mustela).
Finalment, tenim una altra paraula derivada, però que ens ha arribat des de l'hindi a través de l'àrab, l'almesc o मुष्क [muska] que vol dir literalment, ratolinet i que es com s'anomenen els testicles. L'almesc s'extrau de les feromones que generen un tipus de bous.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada