ETIMOLOGIES PERSES (XIV) QUÈ
La paraula persa چه [txe] escrita en persa clàssic چی [txi] i que hui es considera una forma col·loquial, o чи [txi] en tadjik, té diferents funcions, ja que el trobem com a pronom interrogatiu què i com a determinant o adverbi quin.
Cognats en trobem a les llengües germàniques: anglés what, neerlandés wat, alemany was, ídix וואָס [vos] suec vad.
Entre les llengües eslaves hi ha l’ucraïnés що [shxo] o шо [sho] (més col·loquial) o што en algunes variants, el rus что [txto] o la forma més col·loquial шо i les formes serbi-croates de што/ штa .
Pel que fa a les llengües goidèliques hi ha el gaèlic escocés cò o el gal·lés pwy, mentre que en grec trobem τῐ́ς[tís] i en llatí qui que dona què o qui.
En realitat la llista és molt llarga, el fet que a moltes llengües indoeuropees els pronoms/determinants interrogatius es pareguen com en el valencià què, quan, qui, com... indica una gran divergència evolutiva que provindria de les mateixes formes declinades, per exemple les formes alemanyes wer, wie o was són el fruit dels diferents casos del protoindoeuropeu. De la mateixa manera estes paraules poden tindre funcions sintàctiques ben diferents, fruit de l’esdevenir històric de les llengües.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada