DESOBEDIÈNCIA CIVIL I ALTRES ESTATS.


Algunes sentències de Thoreau, pare de l'anarquisme moderat i la resistència pacífica que conviden a la reflexió.

Si un home passeja pel bosc per plaer tots els dies, corre el perill de que el prenguen per un gandul, però si dedica el dia sencer a especular talant boscos i deixant la terra àrida abans d'hora, se l'estima com un ciutadà treballador i emprenedor.

Accepte de tot cor la màxima: el millor govern és el que menys governa" i m'agradaria veure-ho en la pràctica d'un mode més ràpid i sistemàtic. Però al complir-la resulta, i així també ho crec, que "el millor govern és el que no governa en absolut"; i quan els homes estiguen preparats per a ell, eixe serà el tipus de govern que tindran. Un govern és en el millor dels casos, un mal recurs, però la majoria dels governs són a sovint, i tots en certa mesura, un inconvenient. Les objeccions que se li posen a un exèrcit permanent [...] poden imputar-se també al govern com a institució. [...] El govern per si mateixa, que no és més que el mitjà elegit pel poble per executar la seua voluntat és igualment susceptible d'originar abusos i prejudicis abans que el poble puga intervindre.

Han d'imposar-se les lleis tan sòls perquè s'hagen aprovat?

Una democràcia, tal com l'entenem és l'últim assoliment possible en matèria de govern? [...] em complau imaginar un Estat que per fí siga just amb tots els homes i tracte a cada individu amb el respecte d'un amic.

Si l'alternativa és mantindre els justos a la presó o renunciar a la guerra i l'esclavitud, l'Estat no dubtarà en elegir. Si un miler de persones refusaren satisfer amb els seus impostos aquest any, la mesura no seria ni sagnant ni violenta, com si, en canvi, el procedir contrari, que li permetria a l'Estat continuar perpetrant accions violentes amb vessament de sang innocent. I eixa és, fe fet, la definició de la revolució pacífica, si tal és possible. [...] quan el súbdit negue la seua lleialtat i el funcionari els seus oficis la revolució s'haurà assolit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL