SI NO VOLS PUTXERO, CANELONS

 Hem tingut una festa de Nadal moguda a can Twitter per les idiosincràsies típiques valencianes. Algú va dir innocentment que al País Valencià és tradicional dinar putxero el dia de Nadal, sense ser-ne conscient de la guerra civil que encetava. Els de Castelló enfadats perquè allà dinen paella i que si el valencianocentrisme, els virgilis corregint que putxero és un castellanisme, que cal dir olla de Nadal. Els puristes de la gastronomia defensant que el putxero i l'olla no són ben bé el mateix plat. 

I com que no n'havíem tingut prou, d'arròs, el sendemà va vindre tocat per la dèria catalana de Sant Esteve, que si sols és festa als països europeus i civilitzats, que si és una festa instaurada per Carlemany, que si els canelons, que si al País Valencià també es contempla el Segon Dia de Nadal, que si per què no l'oficialitzeu, que si quina festa llevem, perquè clar, el problema és que els dies de festa són limitats per culpa de viure sotmesos a un sistema que sols ens vol quan som productius. Que no cal llevar res, sinó afegir dies i que posats a llevar, llevem els dogmes hispànics o immaculats que no tenen cap arrelament popular. 

I encara ens queda Cap d'Any (i la idea de bomber d'algun partit de dir que cal menjar clementines que són més valencianes, com si al País Valencià no hi haguera secà) i el debat Reis/Reixos i tots els senyors que han de vindre a riure-se'n de com ho diem, perquè és més fàcil riure-se'n dels pobres que dels rics, també vos ho dic.

A ma casa el Segon Dia de Nadal anàvem a cals uelos de Pinet, però com que moriren, perdérem eixa festa. Enguany, confinats i l'any passat per precaució, tampoc hem fet res per Nadal, així que a mi estes polèmiques em fan el mateix, per a mi Nadal significa records d'haver tingut una família que any rere any ha anat distanciant-se, per bovades, una altra cosa que també és molt valenciana. 

Comentaris

  1. En totes aquestes mimfles de discussions d'un fet identitari valencià sempre hi ha un gran arraconat: l'idioma. Tothom és molt valencià i molt valencià i s'enutja com un mandril quan "s'ataquen" les essències valencianes, però no els dol renunciar al fet identitari per excel·lència.

    També és força estúpid dir que com que un fet ocorre a l'Europa del nord, a l'Europa civilitzada, és més important: el segon dia de nadal no es festeja a França, Europa civilitzada. Ço civilitzat seria refer el calendari festiu i fer fora tots els dies festius que siguen religiosos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em pareix més útil discutir sobre el concepte de civilització i el supremacisme cultural que s'amaga al darrere. L'Europa civilitzada té tants morts a l'esquena que se la poden quedar. També el fet lingüístic de l'Europa civilitzada és per a plorar. El jacobinisme francés, per exemple.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL