LA INSUPORTABLE LLEUGERESA DE L'ÉSSER

 He estat llegint la novel·la txeca La insuportable lleugeresa de l'ésser de l'escriptor txec Milan Kundera (1929) que parla sobre diversos tipus d'amor: l'amor romàntic, l'eròtic, l'amor a un ideal,  al treball, l'amor pels animals, per la justícia, l'interessat, el filial...a través de 4 personatges. M'he apuntat algunes frases que m'han agradat:

(p.16) L'home mai no pot saber què ha de voler, perquè viu sols una vida i no té cap manera de comparar-la amb vides precedents ni d'esmenar-la en vides posteriors.

(p.59) La nostra vida quotidiana es veu bombardejada per casualitats, més exactament per troballes casuals de persones i esdeveniments els quals hom anomena coincidències. Coincidència vol dir que dos esdeveniments inesperats ocorren al mateix temps, que es troben.

(p. 111) Hi ha cada volta més universitats i cada volta més estudiants. Els estudiants, per a poder acabar els seus estudis, han d'inventar temes per a les seues tesines. Hi ha una quantitat infinita de qüestions, perquè sobre qualsevol cosa es pot fer un estudi. Els fulls de paper escrit s'amunteguen als arxius, que són més tristos que un cementeri, perquè en ells no entra ningú ni tan sols el dia de difunts. La cultura sucumbeix davall el volum de la producció, l'allau de llibres, la falla de la quantitat. 

Comentaris

  1. Sobre les cites que has posat: hom pot retrucar la primera dient que una persona sí que pot saber què pot voler si ha estat canviant contínuament. Per exemple, algú que ha tingut l'oportunitat de viatjar a llocs diferents i contrastats pot saber on pot voler viure; algú que ha tingut diverses parelles pot saber amb qui pot acabar sa vida (possiblement no amb la mateixa persona, però sí havent cercat algú aital); algú que ha... En definitiva, és cert que de vida, n'hi ha una però la vida són molts anys, moltes etapes i aquestes minivides viscudes són les que podem fer servir per a comparar i esmenar. Només aquells qui han dut una vida monòtona, monolítica, podrien tenir l'inconvenient de no saber què volen (si és que s'ho qüestionen mai).

    Sobre la tercera, doncs sí, no només de tesines, sinó de literatura en general. Entrar en una biblioteca fa angoixa de pensar que quant de llibre ja publicat i que no podem llegir i encara reste aquells que han de venir.

    https://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

EL PAÍS DELS BENIS

A LA VORETA DEL MAR