DE PREMIS, POPULISMES I POLITITZACIONS

 Em passen una crítica literària prou destructiva sobre una novel·la valenciana i em crida l'atenció l'adjectiu "populista" i la frase "hui, qualsevol amb un bolígraf i un paper a la mà es creu legitimat per a escriure la seua història". Tot i que la crítica continua afegint-hi la idea de l'autoficció com a pretext per a amollar la seua biografia. Em pareix un punt de vista molt classista, perquè això que el crític diu populisme és donar la veu al poble, que també té somnis i aspiracions. Uns dies més tard, arran del premi en la Berlinale a una pel·lícula en català veig que un en twitter se'n queixa de la "politització" que se'n fa d'una pel·lícula espanyola. Emprar el terme politització per a mi és una bandera roja, però ja ho desenvoluparé més avant. Mire el seu perfil i veig que és un escriptor català i homosexual que ha publicat una novel·la en què conta la seua experiència com a addicte a les drogues i em torna a vindre al cap "hui, qualsevol amb un bolígraf i un paper a la mà es creu legitimat per a escriure la seua història" i em pareix trist que algú d'un col·lectiu que ha assolit els seus drets a través de la lluita política, utilitze la politització com a argument en contra i per a defensar l'estatut lingüístic vigent.

Comentaris

  1. Dius en el text "Em pareix un punt de vista molt classista, perquè això que el crític diu populisme és donar la veu al poble, que també té somnis i aspiracions" i em ve al cap el text de la lleugeresa insuportable de viure, quan anotes la idea aquella de l'abundància de tesines. Doncs això és: tothom pot escriure i sobreabundància i qui controla tot açò si és que cal controlar-ho. També coincidisc amb tu que la crítica se'n va més per l'aspecte personal que no per la literària i agafa un regust d'atac personal que no de crítica literària (que no evita que certament possiblement la construcció de la trama, els diàlegs, etc. siguen carrinclons, força suats, i que no aporten gaire més de nou; te'n faré un equivalent: és com si en la poesia encara volguérem escriure de llençols estesos com un plor, etc. de l'Estellés -i tampoc passaria res!).

    Quant a la politització i dels col·lectius que han fet servir al política, doncs d'una banda mirem què diu el nostre Fuster: Tota política que no fem nosaltres serà feta contar nosaltres; de l'altra, que cal anar amb compte quan hom forma part d'un col·lectiu que no és heteropatriarcal criatianoblanc, és a dir, defenses un col·lectiu perquè hi pertanys però pots bel·ligerar contra un altre. Per exemple: col·lectiu de dones que està en contra del valencià.

    https://www.youtube.com/watch?v=HIMdpruORPE

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL