AL SUD DEL SUD

Vivim en un sistema econòmic que alterna la crisi econòmica amb l'onada inflacionista, de manera que per defecte o per excés perdem poder adquisitiu. Però mentre que per a les crisis trobem anàlisis complexes, en els darrers anys la pujada de preus ve donada sempre per un problema en ics part del món. Les bondats de la globalitat, supose. La qüestió és que ara un conflicte latent de fa dècades ens alleugera més les butxaques. Iemen és un d'eixos casos en què la pèssima gestió colonial o més aïna, el temor a la voluntat popular, dugué a ingerències de tota mena que es traduïren en una divisió del país allà pels setanta, una decisió salomònica que es revesteix d'ironia si tenim en compte que era en Iemen on es trobava el mític regne de Sabà governat per una reina de nom desconegut que fou amant del rei Salomó. 

En els 90 el país es tornà a unir i condemnat a l'oblit pels mitjans de comunicació fins que fa poc ha tornat a la palestra. Però ací no vinc a parlar de geopolítica ni de socialisme àrab, tota esta llarga introducció és per a parlar de l'etimologia del Iemen, que és ben interessant. 

Encara que no és concloent, una hipotesi fa vindre Iemen de l'àrab اليمن [al-yaman] que vol dir dret, ja que mirant al sol de llevant, Iemen queda a la dreta. Nosaltres diríem que està al sud, però en àrab vindrien a ser sinònims. Així, en aquells temps de divisió, la República Àrab del Iemen era el nord del sud i la República Democràtica Popular del Iemen era el sud del sud. 


Però una altra hipòtesi fa derivar el nom de يمن [yamn] que significa felicitat, amb el sentit de riquesa. El regne de Sabà comerciava amb mercaderies com l'encens i la mirra, també tenia una agricultura rica atesa la seua ubicació que afavoreix les precipitacions. Encara més, la seua posició, que hui se'ns mostra fonamental, també ho era en trobar-se al bell mig de les rutes comercials que des de Síria anaven cap al sud en direcció al litoral africà i que des de l'Índia hi passaven en direcció a Egipte. Per això els romans anomenaren este territori com a Aràbia Felix. 

Per als britànics el port d'Aden era cabdal en les seues rutes cap a l'Índia. El seu significat, planura fèrtil, el connecta amb l'Edén bíblic. Un dels seus ports importants era el de Moca que en els segles XVI-XVII era el principal exportador de café cap a Europa, d'ací que es conega amb el nom de la ciutat una varietat de café. 

En definitiva, un d'eixos territoris amb una realitat ben interessant, però que a ulls d'Occident no deixa de ser un element sacrificable més a la glòria del nostre sistema econòmic. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL