DE LA CASANOVA A PEDRAMALA

 Tot baixant del tossal de la Casa Nova, el camí s’endinsa per una pinada que du al viatger primer pel Pla de Carles i en travessant un pontet sobre el riu Quisi, per la Salamanca. Bancals d’ametlers i tarongers, algun poet i la Serra d’Oltà animen el trànsit pel paratge. 


Poc després de travessar el barranc, el camí gira i finalment arriba a la Cometa, una partida de Calp filla de l’embranzida agrícola del segle XVIII i que conserva molta personalitat, s’hi celebren encara festes per Sant Joan.

Hi trobem una ermita que es va bastir a finals del segle XVII o principis del XVIII per a donar servei principalment a una casa forta annexa, hui desapareguda, i a tots els seus veïns. El conjunt es completa amb riuraus, un forn d’escaldar pansa, pous, aljubs, una bassa de reg i una era que formen una estampa ben interessant de la vida agrícola.






 Ara caminant cap a llevant entropessa amb el camí Vell de Teulada que munta per una costera empinada per la partida de les Cometes.  El viatger fa la vista arrere i veu una miríade de xalets que corren muntanya avall fins a arribar a la mar on una barrera d’edificis impedeixen que prenguen el bany. A la seua esquerra queda el tossal de l'Empedrola on s'ha trobat una fortificació ibera des de la qual es podien controlar les rutes de pas que anaven des de l'interior cap a la costa i les estimades salines. Hui el jaciment es troba dins d'una parcel·la amb xalet en venda. 

Un replanell marca la fita entre els termes de Calp i Benissa però en entrar a Benissa el paisatge no deixa de ser menys esfereïdor: una munió de grues s’arrapen als vessants dels tossals i fan la imatge de trobar-nos en el mateix Gòlgota, la muntanya sagrada que els romans empraven per a castigar els delinqüents.


Finalment arriba el camí al cim i a mà esquerra una casa graciosa tanca la corba i dóna la benvinguda a la partida de Pedramala. 



Just d’enfront hi ha el mirador homònim des del qual s’albiren els cingles que formen els litorals de Benissa i Teulada fins al Cap d’Or. 


Pedramala conforma un estret altiplà que en despenjar-se cap a la mar per un costat i cap als barrancs de Benissa per l’altre, deixa un paisatge sinuós de terrasses esculpides per l’erosió i que fins fa no molt estaven atapeïdes de vinyes fins on es perd la vista. L’edifici de les escoles de Pedramala, construït a mitjans del segle XX per a donar servei educatiu als xiquets que habitaven aquesta partida, és un bon lloc per a seure i deixar-se perdre davant de la majestuositat de la Serra de Bèrnia, acompanyat per les xitxarres i algun gall despistat.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL