ESTRENANT L'ANYAl 2015 li demane que siga tan viatger com el 2014 i que vinga carregat de noves aventures i si ja du treball, millor que millor.

Aquest cap d'any l'he passat en Alemanya. Tal vegada el ple hivern no siga la millor època per viatjar al país germànic, però és que existeix dita època? De fet crec que és la millor temporada, el fred extrem garanteix cels rasos i dies de sol i quasi absència de precipitacions o com a molt, en forma de neu. La resta de l'any, almenys pel que respecta a la vall del Rin, hom pot trobar també dies de sol i calor, però les probabilitats són una contra cinquanta a trobar-se tempestes i pluja a manta. Jo he tingut la immensa sort que em nevés. Pot ser la neu no siga bonica quan has de treballar i quan, a força de ser trepitjada pels pneumàtics, es converteix en fang negre. Ara bé, quan no tens res millor a fer que perdre't pels camins és preciosa.

En Alemanya Cap d'Any s'anomena amb el nom de Silvester, curiós tenint en compte que l'alemany és una llengua més inclinada a solucions enrevessades del tipus: Festadelultimdiaiprimerdelany. Rep aquest nom en honor a Sant Silvestre, que ocupa en el santoral el dia 31 de desembre. No té cap altra relació amb la festa que la pura coincidència. Si l'últim dia fora de  Santa Gertrudis de la Faixa al Cap probablement aquest seria el nom de la festa. Els alemanys es pirren per tres coses: la música schlager, la Genauigkeit o precisió i la Nützlichkeit o practicitat.

El sant en qüestió tampoc és un dels més populars, entre les seues gestes trobem ser Papa, curar l'emperador Constantí de lepra i rebre com a herència de l'emperador de l'imperi romà, tot i que en el segle XV Llorenç Valla descobriria que eixe document era tan autèntic com els bitllets de dos euros i que tot havia sigut un muntatge.

Tornant als alemanys, ells no mengen raïm ni llentilles ni eixos exotismes. Simplement a les dotze de la nit el Ramón Garcia de torn retransmet les campanades des de la Porta de Brandeburg a Berlín. A continuació tothom ix al carrer i brinda amb els veïns, eixos sers amb què no xarres els altres 364 dies. Finalment es llancen focs artificials per tot arreu.

A mi m'agrada pensar que cada coet és com un fet que hem viscut en 2014 que surt disparat cap al cel i s'estavella contra el cel, desapareixent per a continuació dibuixar-se, en forma de palmera de color, algun fet que ens oferirà el 2015 i que nosaltres no sabem desxifrar encara.

Bon any 2015 amb retard

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

APRENDRE ÀRAB DES DE CASA (II) RECIPIENTS

U D'URBANISME