AMB KILT I A LO LOCO

Escocesos amb kilt en un gravat del segle XVI


Després d'haver-li dedicat tantes entrades a Escòcia, pot ser estigues preguntant-te, amiga de la noche, per què no he dedicat encara cap als problemes amb l'alcohol, a l'odi cap Anglaterra, al whisky als kilts. Quin origen tenen? Quin significat tenen? Què representen? I la pregunta que tothom es planteja, cal depilar-se les cames per dur-ne un?

El kilt, com tot el món sap és una falda peça de roba masculina que s'empra en bodes, batejos i celebracions especials. Arriba fins als genolls (no hi ha per tant minikilts) i du molts plecs. En el país dels caledonis és molt popular, és una manera de demostrar com d'orgullosos es senten del seu país, fins i tot ja han inventat el kilt per a dona. Sí, el seu inventor ha d'haver-se quedat en la glòria.

El meu primer encontre amb un kilt fou en Glasgow, quasi immediatament després de posar els peus en la ciutat. Qui em diria aquella nit d'estiu que em cansaria de veure'ls, mesos més tard, en tota classe de cel·lebracions i fins i tot en bodes hindús?

El kilt es fa de llana, de les famoses ovelles escoceses. El seu disseny s'anomena tartà i tracta d'una combinació de colors i línies paral·leles i perpendiculars. En teoria cada família té el seu disseny propi, com si hi haguera un vestit de fallera per als Miralles, un per als Cerberó, un per als Pellicer, etc. Però també hi ha tartans de dol, altres que sols poden dur els caps, altres de l'exèrcit (com el dels soldats escocesos de la seua graciosa majestat), etc. En l'actualitat totes les botigues de records en venen, de manera que, com tot el folklore, s'ha banalitzat un poc. Així, si veieu un ciutadà d'Osaka amb un kilt de la família Stewart, no penseu que prové de les Highlands. Els tartans més populars són el McKintosh (quadres verds sobre fons roig) i els McKenzie (quadres blaus sobre fons verd).

Tartan dels McKenzie
Originàriament era una llarga peça de teixit, d'uns 6-8 metres, que s'enrotllava al voltant de la cintura i es passava per damunt del muscle, punt on es lligava. Era una mena de manta portàtil dels pastors per fer front a les fredes nits de les terres altes. Encara alguns consideren que la introduiren els víkings quan conqueriren el nord del país allà pel segle VIII. Tanmateix, el kilt actual no apareix fins al segle XVI (recordeu el William Wallace de Mel Gibson amb kilt? Doncs haveu viscut tota la vida enganyats) i no es popularitza fins al segle XVIII-XIX quan comença a gestar-se un revival de tots els elements del folklore escocès.

El kilt du a joc el sporran o bossa penjada del cinturó que antigament s'emprava per guardar pedres calentes (un sistema de calefacció portàtil) i en l'actualitat per guardar les claus, la cartera i el mòbil. I poder-te fer selfies mentre estàs demanant-te l'enèsim Jägger-bomb.


Sobre la gran pregunta, cal depilar-se per dur kilt? La resposta són calces de llana fins als genolls, problema resolt. Jo pensava que vos turmentaria més la pregunta sobre un dels majors misteris d'Escòcia, què hi ha sota el kilt?

Si penseu que és graciós veure hòmens amb falda, cal recordar que els pantalons no foren inventats fins quasi la nostra era pels celtes i que per als romans, els pantalons eren propis de bàrbars. Per tant l'home a vestit faldes, vestits i túniques diverses en la major part de la seua existència.

Girl, do you know about the sea? Is this squid or cuttlefish?


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES MANLLEVADES A L'ÀRAB

A LA VORETA DEL MAR

AQUISGRÀ, LA CAPITAL IMPERIAL